c S
Dnevne novosti

UN: Postizanje rodne ravnopravnosti moglo bi potrajati do 2063.

18.09.2024 07:05 NEW YORK, 17. rujna 2024. (Hina/dpa) - Napredak u zastupljenosti žena u nacionalnim zakonodavnim tijelima sporo napreduje, pokazalo je izvješće UN-a u kojem se kaže da bi postizanje rodne ravnopravnosti u tim tijelima moglo potrajati do 2063.

Organizacija UN Women priopćila je da je u sadašnjem tempu rodna ravnopravnost u zakonodavnim tijelima i dalje daleki san, koji bi se mogao postići do 2063. godine. Ipak, svako četvrto mjesto sada drži žena, što je značajno povećanje u odnosu na razdoblje od prije deset godina.

"Današnje izvješće otkriva nepobitnu istinu: napredak je ostvariv, ali nije dovoljno brz", rekla je Sima Bahous, izvršna direktorica organizacije UN Women. Izvješće je istaknulo i druge pokazatelje dobrih rezultata i nedostataka. Udio žena i djevojaka koje žive u ekstremnom siromaštvu pao je na manje od 10 posto, ali po trenutnoj stopi trebalo bi još 137 godina "da se sve žene i djevojke izvuku iz siromaštva". Otprilike jedna od četiri djevojčice je udana kao dijete, a izvješće je također naglasilo troškove rodne nejednakosti.

"Ujedinimo se kako bismo nastavili s uklanjanjem prepreka s kojima se žene i djevojke suočavaju i stvorimo budućnost u kojoj rodna ravnopravnost nije samo težnja, već i stvarnost", dodala je Bahous.