c S
Dnevne novosti

Plenković: Rasteretit ćemo oporezivanje rada, a akcent je na porezu na imovinu

19.09.2024 07:30 Porezi
ZAGREB, 18. rujna 2024. (Hina) - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je, nakon aktualnog saborskog prijepodneva, rekao da će se smanjiti porez na dohodak u Zagrebu te najavio da će ići još jedna rasterećujuća porezna reforma u kojoj će akcent s oporezivanja rada ići na oporezivanje imovine.
Premijer nije htio iznositi detalje najavljenog porezna na nekretnine rekavši tek da će biti predstavljena idući tjedan. „Bit će još jedna porezna reforma, rasterećujuća, ono što smo rekli u izbornom programu, ići će akcent s oporezivanja rada, poreza na dohodak na oporezivanje imovine, što već postoji kroz porez na kuće za odmor. Sada ga transformiramo zbog činjenice da su cijene 'kvadrata' i najma skupe”, najavio je Plenković. Dodao je da je cilj na tržištu imati više nekretnina po priuštivijim cijenama, što je i dio demografskih mjera.

Na novinarski upit odgovorio je da nema pritisaka i lobiranja od banaka ili Crkve po pitanju poreza i reforme nego samo reformski paket koji će ići u proceduru. Premijer je također potvrdio da će se smanjivati maksimalna stopa poreza na dohodak, pa i u Zagrebu. „Naravno da će se smanjiti jer Zagreb u prvih osam mjeseci ima prihod od 141 milijuna eura od poreza na dohodak, i to zbog A- kreditnog rejtinga s pozitivnim izgledima i gospodarskog rasta”, kazao je. Naglasio je i da ih se optuživalo da će zločesta, zlonamjerna i perfidna Vlada HDZ-a ukidanjem poreza uzeti novac Zagrebu, Splitu i Rijeci, no, oni su, dodao je, stavili maksimalni porez na dohodak i propustili priliku smanjiti opterećenje rada. Mogli su svojom odlukom povećati plaće, ali nisu, ustvrdio je Plenković. Medijima je spočitnuo što su minimalizirali i nedovoljno istaknuli kreditni rejting A-, dobiven od S&P-a. „Ako imate povijesni rejting i ta dobra vijest bude izignorirana u medijima, onda tu nešto nije u redu”, smatra premijer.