c S
U središtu

Plaćanje komunalnog i vodnog doprinosa kao uvjeta za izdavanje akta za građenje

16.08.2011 Jedna od novina u Zakonu o prostornom uređenju i gradnji je i uređenje pitanja plaćanja komunalnog i vodnog doprinosa kao uvjeta za izdavanje akta za građenje.

Kada se govori o aktu za građenje, pod tim se pojmom misli na rješenje o uvjetima građenja, potvrdu glavnog projekta i građevinsku dozvolu.

Odredbama Novele Zakona o prostornom uređenju i gradnji uređuje se pitanje plaćanja komunalnog i vodnog doprinosa kao uvjeta za izdavanje akta za građenje (rješenja o uvjetima građenja, potvrde glavnog projekta i građevinske dozvole) i to na način da štetne posljedice nedonošenja rješenja o tom doprinosu ili nedonošenja tog rješenja u propisanom roku, ne snosi investitor.

Prema novom rješenju ovoga pitanja, akt za građenje ne može se donijeti dok investitor ne plati komunalni i vodni doprinos u skladu s posebnim propisima, odnosno dok ne plati prvi obrok doprinosa ako mu je odobrena obročna otplata.

U svrhu donošenja rješenja o tim doprinosima nadležno tijelo, odnosno Ministarstvo, nakon što je utvrdilo da su ispunjeni ostali uvjeti propisani za donošenje akta za građenje, dostavlja tijelima nadležnim za njihovo donošenje podatke potrebne za donošenje tih rješenja.

Tijelo nadležno za donošenje rješenja o doprinosu dužno je isto donijeti i dostaviti investitoru i nadležnom tijelu u roku od 15 dana od dana primitka dopisa nadležnog tijela, odnosno Ministarstva. Ako tijelo to ne učini, plaćanje doprinosa više nije uvjet za izdavanje akta za građenje.

Međutim, to nije od utjecaja na mogućnost donošenja rješenja o doprinosu i na njegovo izvršenje u skladu s posebnim propisom.

Sukladno izmjenama iz Novele Zakona o prostornom uređenju i gradnji, prema kojima plaćanje komunalnog i vodnog doprinosa više nije uvjet za izdavanje akata za građenje, brisane su odredbe članka 32. stavka 4. Zakona o komunalnom gospodarstvu i članka 9. stavka 3. Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva.