c S
U središtu

Nove mogućnosti u Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji za rješavanje stambenog pitanja

26.03.2015 U dosadašnjoj provedbi Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, imajući u vidu tešku gospodarsku situaciju i s time nužno povezanu nepovoljnu situaciju na tržištu nekretnina, uočen je trend pomanjkanja interesa za kupnju stanova.

Iako i dalje postoji potreba građana za rješavanjem stambenog pitanja kao jednog od ključnih životnih pitanja, oni se teško odlučuju na dugogodišnje zaduživanje. Također, sve je manji broj zainteresiranih građana koji mogu ostvariti odgovarajuće rješavanje stambenog pitanja kupnjom stana, budući da je sve manji broj potencijalnih kupaca kreditno sposoban (osobito mlade obitelji s više djece koje imaju potrebu za većim brojem kvadrata).

Stoga je izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (NN br. 26/14, stupio na snagu 10. ožujka 2015.) uvedena mogućnost da se javnim sredstvima potiče organizirana izgradnja stanova, u pravilu u višestambenim zgradama i zgradama u nizu, za davanje u najam s mogućnošću otkupa građanima državljanima Republike Hrvatske radi rješavanja njihovih stambenih potreba. Osim toga, navedeni stanovi namijenjeni su i za prodaju jedinicama lokalne samouprave radi njihovog davanja u najam, te radi osiguranja stanova zaštićenim najmoprimcima koji koriste stan u vlasništvu fizičkih osoba.

Osim uvođenja mogućnosti društvenog najma stanova s opcijom otkupa, čime bi se dala mogućnost za kakvo takvo rješavanje stambenog pitanja, svrha novele Zakona je i poboljšanje radne mobilnosti stanovništva, s obzirom da građani koji koriste stanove u najmu nisu za njih vezani pa stoga lakše mogu promijeniti mjesto rada. To je posebno bitno za sredine u Hrvatskoj koje teško zadržavaju ili nabavljaju stručni kadar, pa se na ovaj način omogućuju bolji uvjeti zapošljivosti.

Jedan od ciljeva Novele je i proširenje namjenske izgradnje stanova i time povećanje potreba za građevinskim i obrtničkim radovima, čime bi se posrnuli sektor graditeljstva i za njega vezane djelatnosti podigao na noge.

U odnosu na odredbe koje se odnose na Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama i druge neprofitne pravne osobe, izmjenama i dopunama žele se otkloniti nedorečenosti uočene u dosadašnjoj primjeni Zakona, te pojasniti prava i obveze Agencije i neprofitnih pravnih osoba koje su osnovale jedinice lokalne samouprave, a koja se odnose na vođenje cjelovite evidencije prodanih stanova, stanova danih u najam, o naplati, uplaćenim sredstvima te prispjelim financijskim i drugim obvezama u vezi s poticanjem stanogradnje prema Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji.

Također, Zakon o društveno poticanoj stanogradnji prilagođen je novim odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost u dijelu koji se odnosi na plaćanje poreza na dodanu vrijednost na zemljište, a na način da se anulira njihov utjecaj kroz smanjenje kamatnih stopa na kredite.