c S
U središtu

Zakoni za povećanje investicijskih aktivnosti

15.05.2012 Hrvatski sabor nedavno je donio dva zakona s ciljem stvaranja pretpostavki za jačanje ukupne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i poduzetnika u Republici Hrvatskoj kroz poticanje investicija i novo zapošljavanje.

Zakon o poticanju razvoja malog gospodarstva stupio je na snagu prije otprilike deset godina (30. ožujka 2002.), nakon čega je mijenjan dva puta. Zadnje izmjene i dopune donesene su 27. travnja 2012. po hitnom postupku zbog potrebe usklađenja sa zakonodavstvom Europske unije, konkretno, usklađena je kategorizacija veličine poduzetnika s Preporukom Europske komisije 2003/361/EC od 6. svibnja 2003. godine. Ovim Zakonom uređene su osnove za primjenu poticajnih mjera gospodarske politike usmjerenih razvoju, restrukturiranju i tržišnom prilagođavanju malog gospodarstva, te osnivanje Hrvatske agencije za malo gospodarstvo.

Budući da u Hrvatskoj malo i srednje poduzetništvo čini više od 99% ukupnog broja gospodarskih subjekata, Ministarstvo poduzetništva i obrta smatra da je za Republiku Hrvatsku važno izgraditi konkurentno okruženje za snažan rast poduzetništva, a što je sukladno ciljevima Zakona o malom gospodarstvu Europske unije - „Small Business Act" For Europe, u smislu prepoznavanja poduzetništva kao generatora novih radnih mjesta, investicija i inovacija.

Novelom Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva proširuje se nadležnost Hrvatske agencije za malo gospodarstvo na područje promocije i privlačenja investicija, u okviru nadležnog ministarstva, sukladno odredbama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, čime se želi omogućiti razvoj i promocija međunarodno konkurentnog investicijskog okruženja te privlačenje i poticanje novih investicijskih projekata. Stoga je naziv agencije promijenjen u Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije - skraćeno HAMAG INVEST.

Kako se navodi u obrazloženju Prijedloga ovog zakona, sukladno novim nadležnostima, agenciji će biti omogućeno da u suradnji s nadležnim ministarstvom aktivno sudjeluje u predlaganju i provedbi zajedničkih projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije, a vezani su uz poboljšanje poslovnog i investicijskog okruženja u Republici Hrvatskoj. Odredba o proširenju nadležnosti Hrvatske agencije za malo gospodarstvo bitna je imajući u vidu i preporuke Europske komisije u okviru procesa utvrđivanja "SME policy index"-a, koji prema 10 načela EU "Zakona o malom gospodarstvu" određuje uspješnost neke zemlje u razvoju politika malog gospodarstva. U sedmom području "SME policy index"-a, prema indikatoru administrativnoregulatorne informacije (Administrative and regulatory information) dovodi se u pitanje ciljana ocjena uspješnosti zbog manjka institucionalnog okvira (nepostojanje agencije) za integrirani pristup jedinstvenom zajedničkom EU tržištu.

Kako je već navedeno, zbog usklađenja s Preporukom Europske komisije 2003/361/EC, u članku 4. Zakona detaljnije su određeni parametri kategorizacije mikro, malih i srednjih poduzetnika u smislu ukupnih godišnjih poslovnih prihoda i ukupne aktive odnosno dugotrajne imovine. Također su definirani mikro, mali i srednji investicijski projekti te tako mikro investicijski projekt predstavlja ulaganje od strane subjekta malog gospodarstva u iznosu protuvrijednosti do 2 milijuna eura, mali u iznosu protuvrijednosti do 10 milijuna eura, a srednji do 50 milijuna eura. Definicije mikro, malih i srednjih poduzeća usklađene su s onima Europske komisije (EK), Europske investicijske banke (EIB) i Europskog investicijskog fonda (EIF), s ciljem unaprjeđenja konzistentnosti i učinkovitosti ciljanih politika srednjeg i malog poduzetništva, kako bi se omogućilo bolje iskorištenje mehanizama potpora posebno namijenjenih srednjem i malom poduzetništvu kroz programe Europske unije, te smanjenje rizika narušavanja tržišnog natjecanja.

Očekuje se da bi nova kategorizacija trebala povećati broj srednjih i malih poduzetnika, što bi trebalo imati za posljedicu i povećanje broja korisnika poticajnih mjera za razvoj poduzetništva u Republici Hrvatskoj.

U obrazloženju Zakona navodi se da se njime omogućava i koordinacija sa županijskim razvojnim agencijama od strane Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, u svrhu unaprjeđenja suradnje regionalnih i središnjih institucija nadležnih za promociju i privlačenje investicija te bolja organizacija zajedničkog operativnog djelovanja. Također, koordiniranom suradnjom sa županijskim razvojnim agencijama omogućava se povezivanje s politikom regionalnog razvoja, kao i bolje korištenje fondova Europske unije.

Prema dosadašnjim rezultatima primjene sustava promocije i poticanja ulaganja u RH kroz Zakon o poticanju ulaganja, gotovo 80% ostvarenih investicijskih projekata realizirano je od strane upravo malih i srednjih poduzetnika, kako iz Republike Hrvatske, tako i kroz privlačenje izravnih stranih ulaganja - 30% svih odobrenih investicijskih projekata realizira se od strane trgovačkih društava koja su u potpunom ili djelomično stranom vlasništvu (FDI).

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva, kojim se želi pružiti stabilan institucionalni okvir investitorima i potaknuti povećanje poduzetničkih investicijskih aktivnosti malih i srednjih poduzetnika u Republici Hrvatskoj, stupio je na snagu 11. svibnja 2012.

Istog datuma na snagu je stupio i Zakon o osnivanju Agencije za investicije i konkurentnost. I ovaj zakon donesen je po hitnom postupku, a razlog njegovog donošenja je procjena postojanja potrebe za boljom koordinacijom aktivnosti usmjerenih prema poticanju investicija i jačanju konkurentnosti, kako na razini središnjih tijela državne uprave i drugih javnih tijela tako i između središnje s nižim administrativnim razinama upravnog sustava RH.

Zakonom se uređuje osnivanje Agencije čija je djelatnost usmjerena na poticanje investicija pravnih osoba te pružanje podrške ulagačima u svim fazama provedbe investicije, kao i nakon završetka provedbe, promicanje Republike Hrvatske kao poželjne ulagačke destinacije, zatim na podršku razvoju i primjeni novih financijskih mehanizama za podršku gospodarstvu (npr. jamstveni fond za veliku industriju, fond za potporu investitorima, i sl.), poticanje specijalizacije regija u sektorima koji imaju najveću mogućnost za ostvarivanje konkurentskih prednosti na globalnom tržištu, poticanje suradnje javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora za razvoj i primjenu inovacija, novih tehnologija i istraživačke izvrsnosti u industriji te usklađivanje potreba poslovnog sektora i tržišta rada.

Agencija za investicije i konkurentnost je pravna osoba s javnim ovlastima i sjedištem u Zagrebu, upisuje se u sudski registar i obavlja poslove u okviru djelatnosti propisanih ovim Zakonom, koji uređuje njezino ustrojstvo, prava, obveze i izvore sredstava.

Pripremila: Ljiljana Drakulić, dipl. iur.