c S
U središtu

Kontradiktornost, konfrontacija i odlučivanje o dokaznim prijedlozima

22.09.2014 Na praktikumu u organizaciji pravnog portala IUS-INFO izložene su temeljne postavke kontradiktornosti, konfrontacije i odlučivanja o dokaznim prijedlozima u kaznenom postupku s posebnim naglaskom na praktične aspekte u sudskoj praksi.

Sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske, dr. sc. Marin Mrčela, održao je vrlo zanimljivo izlaganje o kontradiktornosti, konfrontacijskom pravu i odlučivanju o dokaznim prijedlozima u kaznenom postupku i naglasio da su ta prava usko povezana te da je Europski sud za ljudska prava često našao povredu načela pravičnosti razmatrajući ta prava zajedno.

Mrcela1

Kroz primjere iz sudske prakse Europskog suda za ljudska prava objašnjen je pojam jednakosti oružja koja proizlazi iz kontradiktornosti, na koje se stadije postupka i koje postupke odnosi jednakost oružja te kad dolazi do povrede tog prava odnosno kad povrede nema. Bilo je riječi i o tome je li i kako jednakost oružja uređena u našem zakonodavstvu – Ustavu RH i Zakonu o kaznenom postupku odnosno ima li kod nas uopće prave jednakosti oružja ili ne. Sudac je pojasnio razlike i sličnosti odnosno preklapanja između kontradiktornosti i jednakosti oružja te je istaknuo gdje u Zakonu o kaznenom postupku kontradiktornost postoji, gdje ne postoji, a gdje bi trebala postojati odnosno kad je kontradiktornost ograničena. Uz primjere iz sudske prakse, naglasio je da se konfrontacijsko pravo odnosi i na parnični i na stegovni postupak, a izloženo je i stajalište Europskog suda za ljudska prava o tome što potpada pod konfrontacijsko pravo.

Sudac je istaknuo da konfrontacijsko pravo nije apsolutno i da postoje iznimke, ali te iznimke moraju biti opravdane, te da imamo odredbu koja je prihvatila praksu prema kojoj se osuda ne smije temeljiti isključivo ili u odlučujućoj mjeri na nekonfontiranom dokazu - iskazu suoptuženika ili svjedoka ... pa i vještaka ili ispravi.

U vezi odlučivanja o izvođenju dokaza bilo je rečeno da je, prema Europskom sudu za ljudska prava, jednakost oružja pravo da se “osigura prisustvo i ispitivanje svjedoka obrane pod istim uvjetima kao i svjedoka optužbe“. Navedeni su i primjeri iz sudske prakse u kojima je sud našao povredu konfrontacijskog prava, zatim u kojima su odbijeni svi dokazni prijedlozi obrane, a bilo je riječi i o vrijednosti svjedoka alibija i svjedoka po čuvenju. Prije zaključka, prikazana je analiza koju bi trebalo napraviti kod obijanja dokaznih prijedloga odnosno pri procjeni temelji li se osuda isključivo ili u odlučujućoj mjeri na nekonfontiranom dokazu.

Mrcela2

Zahvaljujemo našem cijenjenom predavaču dr. sc. Marinu Mrčeli na uloženom trudu u pripremi prezentacije i izlaganju, pojašnjavanju tema uz brojne primjere iz sudske prakse, kao i svim našim sudionicima na dolasku i sudjelovanju na pravnom praktikumu.

Pozivamo Vas da pratite najave za naše nove aktualne pravne praktikume.

Vaš IUS-INFO tim