c S
Dnevne novosti

Kina 'ozbiljno zabrinuta' zbog izvješća o nuklearnom strategijskom planu SAD-a

22.08.2024 07:02 PEKING, 21. kolovoza 2024. (Hina/Reuters) - Kina je ozbiljno zabrinuta zbog izvješća u kojem se kaže da je SAD odobrio nuklearni strategijski plan koji se fokusira na kinesko rapidno širenje nuklearnog arsenala, priopćilo je u srijedu kinesko ministarstvo vanjskih poslova.
"SAD plasira priču o kineskoj nuklearnoj prijetnji, pronalazeći izgovore za traženje strateške prednosti", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova. Prema izvješću New York Timesa, američki predsjednik Joe Biden odobrio je u ožujku visoko povjerljivi nuklearni strategijski plan koji je fokusiran na brzo rastući kineski arsenal, ali također nastoji pripremiti SAD za moguće koordinirane nuklearne izazove iz Kine, Rusije i Sjeverne Koreje. 

"Kina je ozbiljno zabrinuta zbog relevantnog izvješća, a činjenice su u potpunosti dokazale da su Sjedinjene Države zadnjih godina neprekidno raspirivale takozvanu teoriju kineske nuklearne prijetnje", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning na redovnom brifingu za novinare. Bijela kuća je u utorak rekla da povjerljivi nuklearni strategijski plan koji je ove godine odobrio Biden nije odgovor na pojedinu zemlju ili prijetnju.

SAD je stalno ukazivao na kinesko ekspanzivno i rastuće nuklearno oružje. U godišnjem izvješću Pentagona prošlog listopada navedeno je da Kina ima više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava u svom arsenalu, a vjerojatno će imati više od 1000 bojevih glava do 2030.