c S
Dnevne novosti

Prekršajni nalozi zbog onečišćenja mora u Kostreni

22.08.2024 07:15 RIJEKA, 21. kolovoza 2024. (Hina) – Vodopravna inspekcija izdala je prekršajne naloge Ininoj Rafineriji nafte Rijeka u Urinju na temelju uočenih nedostataka i radi daljnjeg sprječavanja onečišćenja mora ispred Kostrene, potvrdili su u srijedu iz Općine Kostrene.
Ta je općina prije nekoliko dana dobila očitovanje Državnog inspektorata, nakon što je ponovno upozorila na onečišćenje mora ispred Kostrene, koje se ponavlja višekratno, više od godine dana. Iz Državnog inspektorata su naveli da je "u sklopu koordiniranog nadzora Rafinerije nafte Rijeka u 2024. inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti obavljen i od strane vodopravne inspekcije". "Cjelovitim nadzorom navedene lokacije, uzimajući u obzir i rezultate obavljenih analiza uzoraka mora od strane ovlaštenog, akreditiranog laboratorija, vodopravna inspektorica je pokrenula upravne postupke te izdala prekršajne naloge temeljem uočenih nedostataka u cilju daljnjeg sprječavanja onečišćenja podzemlja, a posljedično i mora u akvatoriju ispred Kostrene“, stoji u očitovanju. Načelnik Kostrene Dražan Vranić izjavio je da se nakon pokrenutih postupaka nada cjelovitom i trajnom rješenju tog ozbiljnog problema.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije je prije nekoliko dana izvijestio Općinu Kostrena o rezultatima monitoringa morske vode na odabranim plažama na području Općine. Kontinuirano provođenje monitoringa morske vode na plažama je Općina je naručila radi učestalog onečišćenja obalnog pojasa i mora. Monitoring se provodi dva puta mjesečno duž obalnog pojasa Kostrene, uzimanjem uzoraka na četiri pozicije, odnosno plažama na potezu od Lučice Podurinj do uvale Dražica - Podkvarovo ili Klančić, Perilo, Spužvina ili Nova Voda i Svežanj. Ispitivanje mora sastoji se od praćenja fizikalnih, fizikalno-kemijskih, kemijskih i mikrobioloških pokazatelja. Četvrto ispitivanje kvalitete mora provedeno je 9. kolovoza na plažama Svežanj, Nova Voda, Perilo i Podkvarovo.

Prema zaključcima i stručnom mišljenju Zavoda, na plaži Podkvarovo ne preporuča se kupanje zbog prisustva ugljikovodika i aromatskih ugljikovodika. Tim ispitivanjem nije provedeno ispitivanje kvalitete mora na plaži Klančić, ali s obzirom na prethodno ispitivanje s dokazanim koncentracijama ugljikovodika i dalje se ne preporuča kupanje na toj plaži. Ugljikovodici i aromatski ugljikovodici uglavnom se brzo asorbiraju inhalacijom (30-50 posto) te su visoko toksični spojevi, naveli su iz Zavoda.