c S
Dnevne novosti

EU mora prebaciti težište na natjecanje na svjetskim tržištima - Španjolska

11.07.2024 07:05 MADRID, 10. srpnja 2024. (Hina/Reuters) - Europske kompanije moraju biti velike da bi uspješno konkurirale na svjetskim tržištima, rekao je u srijedu španjolski ministar industrije Jordi Hereu, naznačivši da bi Europska unija trebala prebaciti težište s konkurencije unutar Europe na jačanje pozicije domaćih kompanija na svjetskim tržištima.

"Moramo uložiti velike napore kako bi kompanije bile dovoljno velike", rekao je Hereu na događaju u Madridu koji je organizirala španjolska energetska tvrtka Naturgy. "Europska unija mora preispitati stav prema tim pitanjima", smatra ministar, dodavši da "veličina (kompanija) mora omogućiti natjecanje na globalnoj razini".

EU mora po njemu temeljiti politiku na istraživanjima poput izvješća koji je bivši talijanski premijer Enrico Letta predstavio u travnju. Europske kompanije moraju biti veće kako bi sustigle konkurente u SAD-u, Kini i drugim dijelovima svijeta, u globalnoj utrci u novim zelenim i digitalnim tehnologijama, naveo je Letta u izvješću. Njegovi zaključci otvorili su raspravu o mogućim izmjenama propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju kako bi se tvrtkama omogućilo spajanje.

Povjerenica EU-a za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager odbacila je mogućnost izmjena, tvrdeći da je najbolje rješenje za stvaranje snažnih kompanija koje će uspješno konkurirati na svjetskim tržištima poticanje konkurencije unutar Europe.