c S
Dnevne novosti

Plenković se susreo s Čovićem, naglasak na EU putu BiH i jednakopravnosti Hrvata

06.09.2024 07:02 MOSTAR, 5. rujna 2024. (Hina) - Hrvatski premijer Andrej Plenković susreo se u četvrtak, drugoga dana posjeta BiH, s čelnikom Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH te predsjedateljem Doma naroda Parlamenta BiH Draganom Čovićem, a tijekom razgovora istaknuta je potpora BiH i tamošnjim Hrvatima u ostvarenju jednakopravnosti s izmjenom Izbornoga zakona.
Kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, premijer je istaknuo snažnu potporu svim naporima koji se ulažu kako bi Bosna i Hercegovina nastavila napredovati prema Europskoj uniji i ispunjavanju kriterija na tom putu. „Zaštita prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini prioritet je HDZ-a, što je vidljivo u snažnim zalaganjima hrvatske vlade na svim razinama. Izmjene izbornog zakonodavstva nužne su radi postizanja jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, ali i stabilnosti i učinkovitosti čitave BiH”, priopćili su iz HDZ-a BiH.

Ranije premijer je razgovarao i s prvim čovjekom MT Abraham Grupe Amirom Gross Kabirijem s kojim su razmotreni planovi poslovanja mostarskoga Aluminija, kojemu je izraelski biznismen u najmu. “Hrvatska snažno podržava projekt Južne plinske interkonekcije koji će osiguravati još povoljnije uvjete za razvoj ove strateški važne tvrtke u BiH”, stoji u objavi na premijerovu X profilu. Tijekom dana on obišao je gradilište Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, susreo se s rektorom Sveučilišta u Mostaru Zoranom Tomićem, te ravnateljem Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Antom Kvesićem. Nakon toga bilo je upriličeno uručenje ugovora potpore projektima Hrvata u BiH Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te prigodno obraćanje premijera Plenkovića.

Andrej Plenković izrazio je optimizam da BiH može ubrzati europski put zbog promijenjene klime proširenja u europskim institucijama, te je pozvao vlasti da ispune preostale kriterije kako bi ta zemlja dobila datum otvaranja pregovora i tako se približila ostalim zemljama u okruženju. „Moj je dojam s obzirom na promijenjenu klimu o proširenju da postoji vidljiva dobra volja. S tom novom energijom i novim entuzijazmom postoje ozbiljni izgledi da se BiH ubrzano priključi ostalim zemljama koje su nešto više uznapredovale na europskome putu“, rekao je premijer Plenković na konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je na Bledskom forumu da je spremna pomoći BiH kako bi napredovala prema EU. Premijer je svjestan da u BiH slijedi mjesec dana izborne kampanje u kojoj će sve druge teme biti potisnute u drugi plan zbog čega je pozvao sve političke snage da nakon toga prionu ispunjavanju preostalih kriterija za određivanja datuma za otvaranje pregovora. „Taj poziv treba iskoristiti“, istaknuo je.  

Plenković je u dvodnevnom posjetu BiH. Nakon jučerašnjeg susreta u Sarajevu s vodećim dužnosnicima zemlje nazočio je i otvorenju mosta Hercegovina koji se nalazi na prometnome koridoru Vc i koji južni dio BiH povezuje s hrvatskom autocestom A1.