c S
Dnevne novosti

Sabor danas o guverneru HNB-a Borisu Vujčiću

11.07.2024 07:25 ZAGREB, 10. srpnja 2024. (Hina) - Hrvatski sabor će raspraviti prijedlog da se aktualni guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić i njegova zamjenica Sandra Švaljek ponovno izaberu na još jedan mandat te da na jedno mjesto viceguverera dođe Maroje Lang.

Saborski Odbor za izbor i imenovanja u srijedu je većinom glasova podržao prijedlog da se Vujčić, kojem mandat istječe 13. srpnja, izabere na još jedan mandat, kao i da se na još jedan mandat izabere i Švaljek. Jednoglasno je podržan prijedlog da na jedno mjesto viceguverera dođe Maroje Lang umjesto Romana Šubića, kojem istječe mandat.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac u utorak je izvijestio da potporu parlamentarne većine za treći mandat imaju Vujčić i Švaljek kao i da na jedno od viceguvernerskih mjesta dođe Lang. Mjesto viceguvernera Slavka Tešije, koji će biti umirovljen, za sada će ostati upražnjeno.

Zastupnici će raspraviti i prijedloge Mandatno-imunitetnog povjerenstva da zbog odlaska na mjesta zastupnika u Europskom parlamentu Gordana Bosanca (Možemo!) u saborskim klupama zamjeni Marin Živković, HDZ-ove Davora Ivu Stiera i Nikolinu Brnjac zamijenit će Željko Turk i Anđelka Salopek, a Stephena Nikolu Bartulicu (Domovinski pokret) zamijenit će Ivica Mesić.

Opširnije...